Most prijateljstva

(Kerenčičeva ulica 17, Gornja Radgona)

Gornja Radgona leži vzdolž reke Mure in meji na sosednjo Avstrijo. Meja poteka po reki Muri, na avstrijskem bregu pa se nahaja avstrijska Radgona oz. Bad Radkersburg. Obe mesti povezuje most čez reko Muro, ki se imenuje Most prijateljstva. Ta je simbol, ki ne povezuje samo dva kraja, ampak dva jezika in dve državi. Dolga stoletja je bil to skromen lesen most. Preko njega je potekala trgovina z različnim blagom, do leta 1901 pa so celo pobirali mostnino.
Ob poplavah in požarih je bil večkrat uničen. Stari leseni most so leta 1929 uničile nakopičene gmote ledu in tovorni promet je bil pretrgan. Obe državi skupaj sta leto kasneje zgradili betonski most z dožino 85 m in širino 8 m. Prvi betonski most na reki Muri so porušili nemški vojaki pri svojem umiku leta 1945.

Današnji betonski most je dolg 111 m in širok 13 m. 12. oktobra leta 1969 sta ga svečano odprla takratna avstrijski predsednik Franz Jonas in jugoslovanski predsednik Josip Broz – Tito.
Leta 1991 je ta most uradno postal mejni most med Avstrijo in Slovenijo. Vendar pa so bili kasneje mejni prehodi odstranjeni, most pa je postal prostor prostega prehajanja, druženja in celo prizorišče skupnih prireditev obeh držav.