Slatinski vrelec - zgodba Radenske

(Zdraviliško naselje 9, Radenci)

Pred več kot 150 leti, ko je mineralna voda še bučala iz zemeljskih globin brez človekovega posredovanja, je ob izviru močno sikalo, bobnelo in žuborelo. Nenavadni zvoki, ki so prihajali iz globin, so v domišljiji prebivalcev Radencev izoblikovali tri legende:

1. Hrup, ki prihaja iz vrelcev, ustvarjajo pridni škrati, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi.
2. Za sikanje in bobnenje pod vrelcem so krive coprnice, ki v kotlu pod vrelcem kuhajo cmoke.
3. Glasno bobnenje vrelca nastaja, ker se v njem zbirata grom in toča.

Zgodba Radenske pa se je začela, ko je skozi to območje potoval študent medicine Karl Henn in opazil brbotajoči vrelec. Karl Henn je dal vodo iz vrelca, ki so jo domačini imenovali bublja, raziskati in analize so pokazale, da je voda zdravilna. V Radence se je kasneje vrnil že kot priznan zdravnik in leta 1869 prav na tem mestu napolnil prvo steklenico, imenovano Radein Sauerbrunn. 

Nekaj let kasneje so v Radencih pričeli z zdraviliško dejavnostjo, razvoj te pa je dodatno pospešila zgrajena železnica Gornja Radgona - Ljutomer. Med obema svetovnima vojnama so z novimi vrelci pospeševali pridobivanje mineralne vode, istočasno pa se je večala zdraviliška dejavnost.
V šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja so zgradili nove polnilnice ter zdraviliške, hotelske in rekreacijske objekte. Sedaj v Radencih izkoriščajo devet izvirov slatine, ki dajejo osnovo zdravilišču in zdraviliškemu turizmu, ki se izvaja v Termah Radenci.