Izliv reke Ščavnice v reko Muro


Občina Razkrižje - Razkrižje (Turistična pešpot Razkriški kot, Gibina)

Reka Ščavnica izvira v gozdu pod vasjo Zgornja Velka kot neznaten potoček. Dolga je 56 km. Teče najprej proti vzhodu, nato pa po široki dolini proti jugovzhodu. Vanjo se stekajo številni majhni in kratki potoki z obeh strani doline. Pri Gajševcih se Ščavnica steka v umetno Gajševsko jezero, ki je bilo zasnovano kot zadrževalnik poplavnih voda. Pri Ljutomeru vstopi v ravnino Murskega polja.

Reka Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern na višini 1898 m. Dolga je 438 km, od česar je preteče po Sloveniji 95 km. Do Petanjcev je reka Mura v dolžini 33 km mejna reka med Avstrijo in Slovenijo, ter od Gibine navzdol, kjer prav tako 34 km ločuje Slovenijo in Hrvaško.
Staljeni sneg iz Štajerskih Alp močno poveča njeno gladino spomladi, jeseni pa se količina vode v strugi poveča zaradi dežja. Raven vode močno upade poleti zaradi visokih temperatur in močnega izhlapevanja ter pozimi zaradi majhne količine padavin.

Obe reki se srečata na Gibini, kjer se Ščavnica izliva v Muro. Izliv se nahaja prav na koncu turistične pešpoti Razkriški kot, ki se začne v Razkrižju, pri Ivanovem izviru.
Izliv predstavlja pravi naravni biser, ki ga ljubitelji narave ne smete zamuditi. Uživali boste ob prelepem pogledu na reki ter šumenju vode in zvokih narave.
Na nekaterih odsekih ob reki Ščavnici in reki Muri pa boste lahko videli tudi mesta, kjer je dejaven bober.