Mrtvice reke Mure - gozdna učna pot


Občina Veržej - Veržej (Narcisna ulica 16, Veržej)

Reka Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern na višini 1898 m in se do Pomurja spusti za približno 1700 m. Od izvira do sotočja z Dravo je dolga 438 km, od česar je preteče po Avstriji 295 km ter v Sloveniji 95 km. Do Petanjcev je reka Mura v dolžini 33 km mejna reka med Avstrijo in Slovenijo, ter od Gibine navzdol, kjer prav tako 34 km ločuje Slovenijo in Hrvaško.
Staljeni sneg iz Štajerskih Alp močno poveča njeno gladino spomladi. V jeseni se količina vode v strugi poveča zaradi dežja. Takrat reka občasno prestopi bregove, le redko pa tudi nasipe, ki varujejo obdelovalni svet. Raven vode močno upade poleti zaradi visokih temperatur in močnega izhlapevanja ter pozimi zaradi majhne količine padavin.
Murski logi in mrtvice reke Mure pri Veržeju predstavljajo pravi naravni biser. Travnik je nastal z izsekavanjem gozda, zato ima značilno rastlinstvo vlažnih tal, kot je ozkolistna bela narcisa, ki jo v vzhodni Sloveniji najdemo le na tem območju. Ob bregovih reke Mure boste spoznavali murski log, ki je razčlenjen v vegetacijske pasove, odvisne od ravni talne vode in sestave tal.
Vsaka rečna poplava spremeni obliko okljukov. Spremembe se kažejo v nastanku novih rokavov mrtvic, zasipavanju prejšnjih mrtvic ter ugrezanju dreves s slabim koreninskim sistemom, ki jih zasuje pesek. Posledica tega zasipavanja so zraščene mrtvice, ki postopoma preidejo v močvirje in nazadnje postanejo kopno. Mrtvice so večinoma stoječe vode, bogate s floro in favno stoječih voda.
Ogled učne gozdne poti je možen z vodnikom. Dolžina poti je 2,5 km. Udeleženci si pripravijo ob ognju büjraško jüžino, sestavljeno iz opečenega kruha, natrtega s česnom in namazanega z zaseko.

Ogled in vodenje organizira Društvo Učna gozdna pot - Mrtvice reke Mure Veržej.
Kontakt: tel.: 031 495 480, 02 588 1359.