Cerkev Sv. Duha Stara Gora


Občina Sv. Jurij ob Ščavnici - Stara Gora (Stara Gora 27, Sv. Jurij ob Ščavnici)

V literaturi kroži več različnih letnic, ki pričajo o tem, kdaj naj bi bila cerkev postavljena. Zagotovo pa je bila v zadnji četrtini 17. stoletja.
Ljudska domišljija je postavitev cerkve ovila v legendo. Pripoveduje o grofici, ki je imela blizu cerkve grad. Bila je bolna na očeh, skorajda slepa. Zaobljubila se je, da bo dala v zahvalo za ozdravitev pozidati cerkev. Ko se je njena prošnja izpolnila in je ozdravela, je začela iskati kraj. Videla je, kako vsak dan v bližnji hrastov in brezov gozdič prileti in v njem gruli bel golobček. To ji je bilo znamenje, naj začne zidati prav tam, cerkev pa naj bo posvečena Sv. Duhu.

Cerkev je prostorna stavba baročne dobe, ki se ponaša s svojim 45 m visokim zvonikom. V cerkvi so trije oltarji. Glavni oltar, posvečen Sv. Duhu ter dva stranska oltarja posvečena Devici Mariji in Sv. Luciji. Oltarji so leseni s pozlačenimi detajli in so delo graških delavnic. Oltarje skupno krasi kar 1,5 kg zlata.
Cerkev je leta 1889 poslikal italijanski slikar Jacob Brollo. Poslikave veljajo za eno njegovih najlepših del.
Cerkev se prav tako ponaša z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji. Orgle so delo graške družine in so narejene konec 17. stoletja. Po temeljiti obnovi leta 2004, danes ponovno igrajo.
Zaradi lepote cerkve se čedalje več parov odloči za poroko na Stari Gori.
Okolico cerkve krasi 69 lip, ki zacvetijo konec maja in tako se junija Stara Gora odene z lipovim cvetjem.
Na Stari Gori pri cerkvi in mlinu na veter se nahajajo tudi energetske točke, ki jih je potrdil bioenergetik Stanko Filipič.

Ogled cerkve je možen po predhodnem dogovoru.
Kontakt: TIC Sv. Jurij ob Ščavnici, tel.: 041 514 487.