Stavešinske slepice


Občina Gornja Radgona - Stavešinski vrh (Stavešinski vrh, Spodnji Ivanjci)

Mofeta je povulkanski pojav. To je razpoka ali luknja v vulkanskih kameninah, skozi katero iz zemeljske notranjosti uhaja plinasti ogljikov dioksid. Izvir je lahko suh, ko iz zemlje uhaja samo plin, lahko pa izvira skupaj z vodo in značilno brbota.
Ogljikov dioksid je težji do zraka, zato se zadržuje nad tlemi in lahko zaduši žuželke ali celo večje živali, kot so mali sesalci in ptiči. V dneh brez vetra ne bi bilo pametno poležavati ob takšnem izviru. Vendar brez skrbi, če stojimo, smo varni. Tudi v vetrovnih dneh ni nevarnosti za zadušitev.

V vasi Stavešinski vrh po glavni cesti peljemo do večjega križa na levi strani. Od tu naprej vodi do slepic kolovozna pot. Avto lahko tudi parkiramo in nadaljujemo peš. Pri križu ob robu gozda zavijemo ostro levo (usmeri nas tudi majhna tabla Vrelci življenja). Pot se spusti po pobočju in ko se kolovoz razcepi, nadaljujemo levo, ob gozdnem robu. Po nekaj 100 m ob gozdni poti stoji lesena klop in hlod za parkiranje koles. Od tu se odpravimo desno v gozd in že zagledamo skupino mofet.