Dvorec Freudenau - Meinlov grad


Občina Apače - Črnci (Črnci 47, Apače)

V naselju Črnci v občini Apače stoji mogočni Dvorec Freudenau. Na tem mestu je nekoč stal strelski dvorec. Baročna stavba, kakršna stoji še danes, pa je nastala v začetku 17. stoletja. Dvorec je menjal več lastnikov, leta 1909 pa ga je kupil Julius Meinl II. Ime boste prepoznali ljubitelji kave z znakom zamorčka z rdečim pokrivalom.
Po spominih domačinov so ga imeli sokrajani radi. Bil je napreden, polja je že obdeloval s traktorjem, na njegovem posestvu so bili zaposleni številni prebivalci apaške doline. Njegov dvorec so poimenovali »Meinlov grad« in to ime se je obdržalo vse do danes.
Dunajski veletrgovec s kavo je imel dvorec v svoji lasti vse do leta 1941, ko so ga ob začetku druge svetovne vojne zasedli Nemci. Meinl pa je takrat z ženo, ki je bila židovskega porekla, zapustil posestvo.
Zgodba o kavi Meinl se je sicer začela leta 1862. Takrat je Julius Meinl v središču Dunaja odprl trgovino z začimbami. Dunajčani so lahko pri njem kupili zeleno kavo, kakav, čaj, začimbe, riž in sladkor. Petnajst let kasneje je njegov sin Julius Meinl II. razvil nov proces praženja kave, s katerim je naredil revolucijo v kavni industriji. Pri novem procesu zrna kave niso več prišla v stik s plini, zato kava ni imela več neprijetnega priokusa, ampak polno naravno aromo. Do leta 1913 je postal največji pražar kave v Avtro-Ogrski in največji uvoznik kave in čaja.
Danes je dvorec zaprt za javnost in žal propada, vendar se ob pogledu na mogočno zgradbo z malo domišljije z lahkoto prestavimo v leta njegovega največjega blišča.