Razkriški kot

Občina Razkrižje - Razkrižje (parkirišče pri Kovaškem muzeju, Razkrižje 16, Razkrižje)

V Razkriškem kotu je urejena turistična pešpot. Sprehod se začne pri Ivanovem izviru, poteka mimo številnih zdravilnih energijskih točk in redkih drevesnih sort, mimo prazgodovinske naselbine, najvišjega slapa v Pomurju, potočnega mlina, vse do izliva reke Ščavnice v Muro na Gibini.
Ivanov izvir je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Mnogi ljudje verjamejo v zdravilno moč izvirske vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu dobremu počutju.
Ob Ivanovem izviru in njegovi okolici vzdolž reke Ščavnice so radiestezisti in bioenergetiki našli 21, za človekovo počutje ugodnih mest. Že po kratkem času zadrževanja na teh zdravilnih energijskih točkah, se sproščajo blokade in vzpostavljajo normalni pretoki energije.
Na mestu arheoloških izkopavanj je zgrajena rekonstrukcija prave prazgodovinske vasi. Za organizirane skupine organizirajo prikaz življenja izpred 5500 let: način življenja in prehranjevanja takratnih prebivalcev, kot so peka kruha v prapeči, obdelava zemlje s kamnitim ralom in izdelovanje kamnitega orodja.
Tik ob izlivu reke Ščavnice v Muro se nahaja potočni mlin. Mlin na Gibini stoji že več kot 200 let. Deloval je tako, da so z zapornico preusmerili potok in voda je gnala mlinsko kolo. V letu 2012 je bila za stari potočni mlin nabavljena notranja oprema, mlinsko kolo, nameščen pa je bil mlinski kamen za delovanje na vodni pogon. V letu 2015 je bila obnovljena še zunanjost objekta in okolica.

Pot se konča s pravim naravnim biserom, izlivom reke Ščavnice v reko Muro, ki pa ga prikazujemo v rubriki Prezrta Prlekija.

Poleg opisane pešpoti pa vas v Razkriškem kotu pričakuje še ostala bogata turistična ponudba: prikaz priprave in pokušina razkriških mlincev, razstava čevljarskega in dimnikarskega orodja, kovaški muzej, romarska cerkev Sv. Janeza Nepomuka, degustacije žganja in vin, naravna kozmetika, oljarna, zeliščni vrt, kmetije z domačimi pridelki, mejni kamni iz 17. in 18. stoletja in še več.

Za več informacij in organizacijo ogledov poskrbi TIC Razkrižje.
Kontakt: tic@razkrizje.si, tel.: 02 584 9912 in 041 878 448.