Blaguško jezero

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici - Blaguš (Blaguško jezero, Brezje 9, Sv. Jurij ob Ščavnici)

Blaguško jezero je nastalo v šestdesetih letih, ko so v vasi Blaguš zajezili Blaguški potok. Ustvarjeno je bilo z namenom, da bi v času jesenskih in spomladanskih poplav zbirali odvečno vodo, v času poletnih suš pa namakali bližnja polja. Napaja ga Zlomski potok, Blaguški potok pa odvaja vodo iz jezera.
Ob obeh potokih in ob jezeru ter tudi v jezeru sta rastlinstvo in živalstvo zelo pestra. Ptice, žabe, vidre, divjad, vodne in obvodne žuželke ter rastlinstvo so tu našle svoj dom. In seveda ribe. Blaguško jezero je zelo priljubljeno za ribolov. V jezeru najdemo amurja, klena, koreslja, krapa, linja, pliščiča, rdečeoko, rdečerepko, smuča in zeleniko. Možna vrste ribolova pa so beličarjenje, talni ribolov in vijačenje.
Predvsem poleti je dobro obiskano. Privablja ribiče, družine z otroki, sprehajalce, ljubitelje tišine in narave.

Ob jezeru se nahaja Forest Glamping resort Blaguš, ki obsega 16 leseno-steklenih hišic, umeščenih neposredno na obalo jezera in 33 manjših lesenih hišic dvokapnic, opremljenih samo z zakonsko posteljo, umeščenih na travnik ob jezeru. Obiskovalcem je ob jezeru na voljo tudi kavarna.