Jeruzalem

Občina Ljutomer - Jeruzalem

Jeruzalem je najvišji vrh v okolišu in se nahaja na nadmorski višini 341 m. Legenda pravi, da naj bi se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na najlepšem hribu, da bi si odpočili. Bili so lepo sprejeti in ko so okusili božansko dobro vino, so se odločili kar ostati tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem.
Danes je to majhna vasica sredi gričev, poraslih z vinogradi. Nastala je okrog cerkve Žalostne Matere božje, v kateri najdete Marijino podobo, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli s seboj iz Svete dežele.
Na vinorodnih pobočjih Ljutomersko – Ormoških goric se rojevajo nekatera najboljša vina. Prst, bogata z mineralnimi snovmi, obilica sonca in hladne noči nudijo idealne razmere za pridelavo belih vin. Izpostaviti velja Šipon, ki je lokalna sorta in velja za ponos Jeruzalema in Prlekije. Legenda pravi, da so mu ime dali Napoleonovi vojaki, ki so na svojem pohodu v teh krajih okušali lokalno vino in od navdušenja vzklikali »Cest bon!«. Domačini niso razumeli jezika, vzklike slišali malo po svoje in tako je nastalo ime šipon.
Jeruzalemska vinska pot poteka med vinskimi griči s terasastami vinogradi in ponuja prekrasne razglede. Pričakuje vas gostišče, vinogradniška kmetija, zidanica in vinoteke, kjer lahko spoznate prleško kulinariko.
Na Klopci ljubezni pa lahko posedite in uživate v prelepem razgledu.

V neposredni bližini cerkve se nahajata Vinoteka Jeruzalem in TIC Jeruzalem.
Vinoteka Jeruzalem je največja vinoteka na Štajerskem. V njej se predstavlja 30 lokalnih vinogradnikov izključno iz ljutomersko-ormoških goric. Poskusite lahko več kot 130 različnih vzorcev vina in 15 različnih sort. Možne so tudi vodene degustacije za največ 20 oseb.
V TIC Jeruzalem obiskovalci dobite vse potrebne informacije o destinaciji Jeruzalem in Prlekiji. V njihovi trgovini s spominki pa lahko izbirate med avtentičnimi in komercialnimi spominki ter lokalnimi dobrotami, kot so bučno olje, grozdni sok, različni likerji, kis in drugo.

Odpiralni čas: april - november: 10:00 - 18:00, december - marec: sob in ned 10:00 - 16:00
Kontakt: naslov: Jeruzalem 8, 2259 Ivanjkovci, tel.: 031 812 620